sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Pennut saapuivat

Viikko sitten meidän kissamäärä lisääntyi neljällä pienellä kissalla. Pentulaatikko sisustettiin odottamaan tulevia asukkaita jo aikaisemmin. Perjantai-iltana Katlalle maistui ruoka huonosti ja mahakin meni kuralle. Mietin mahtoivatko tämä olla ensimerkkejä lähestyvästä synnytyksestä vai oliko mammakissalla mahanpuruja jostain muusta syystä.
Lauantai-iltana supistukset kertoivat synnytyksen tosiaan alkaneen. Pentulaatikko ei ollut siihen mennessä herättänyt suurta mielenkiintoa, mutta lyhyen neuvottelun jälkeen tulimme mammakissan kanssa siihen päätökseen, että pentulaatikko on kuitenkin huomattavasti parempi paikka synnyttää kuin talouden pienin kuljetusboksi. Ensimmäiset supistukset nähdessäni soitin kasvattajalle, joka lähti heti tulemaan avuksi.

Ensimmäisenä tuli näkyviin musta häntä. Ja se vilkkui näkyvillä jonkin aikaa ennen kuin ensimmäinen pentu tupsahti kokonaan ulos. Tässä vaiheessa Katla asettui makuulle ja alkoi nuolla esikoistaan, joka edelleen oli napanuorasta kiinni äidissään. Riistanvärisellä pennulla oli kova kiire nisälle, ja katkaisin napanuoran, kun sitä oli tullut hieman enemmän näkyviin. Hetken päästä näin Katlan ponnistavan, ja kurkistin hännän alle tarkistaakseni tuliko istukka ulos; ei tullut vaan tuli toinen pentu. Toinen pentu näytti märkänä tummalta, mutta osoittautui tarkemmin tarkasteltuna siniseksi. Tämäkin pentu oli napanuorastaan kiinni hyvin lähellä emoa, ja piti odottaa tovi, jotta sain nuoran katkaistua. Seuraavat pennut tulivat ulos yhtä sutjakkaasti pääedellä.

Kaksi ensin syntynyttä pentua heti nisällä.

 Katla osoittautui alusta asti hyväksi emoksi, joka imetti ja hoiti syntyneitä pentuja samalla kun synnytti jo seuraavaa. Synnytyksen päätyttyä tuore emo asettui rauhassa pentujensa kanssa lepäämään, eikä poistunut pesästään puoleentoista vuorokauteen. Ehdin jo huolestua runsaasta vuodosta, joka kasteli koko pentupesän, kunnes tajusin, että se on vain pissaa, jota Katla ei enää pysty pidättämään. Hupsu emo oli niin keskittynyt pentuihinsa, ettei tajunnut lähteä hiekkalaatikolle.

Kaikki neljä vastasyntynyttä

Nyt pentulaatikossa asustaa siis neljä pientä pentua, yksi riistanvärinen ja kolme sinistä, jotka kaikki oletettavasti ovat tyttöjä.

Tässä kuvassa pennuilla ikää jo 2 päivää

2 kommenttia: